Babamın Yeri’nin Düşündürdükleri

Hayatımda ilk defa bir yazımın (lise yıllarındaki kompozisyonlarım da dahil olmak üzere) başlığını yazıya başlamadan attım. Annie Ernaux’nun Babamın Yeri isimli kitabının bendeki etkisi öyle büyük oldu ki henüz kitabın son sayfalarına dahi gelmeden birazdan okuyacağınız cümleleri yazmaya karar vermiştim. Üzerine düşünerek yazarsam samimiyetinden bir şeyler kaybedeceğinden şüphe ettiğimden, aklımdan geçenleri olduğu gibi paylaşmayı daha…

Okumaya devam et

Konfor Alanı Klişesi

Son dönemde hemen herkes konfor alanı hakkında konuşuyor. Size konfor alanınızı terk etmenizi tavsiye edenler, hayatın konfor alanının dışında başladığını söyleyenler, konfor alanından ayrılınca dünyanın birdenbire güzel bir yere dönüştüğünde ısrar edenler ve daha nicesi; hakkında konuştukları bu kavramın tam olarak ne olduğunu bilmeden, insanlara bir nevi umut satıyor. Kitabının İngilizce versiyonuna Leaving One’s Comfort…

Okumaya devam et

Bir Ömre Kaç Yenilik Sığar?

Bugün bundan tam on yıl önce Türkiye’de yaşarken ve ülkeden göç etmeme beş yıl kalmış olduğundan habersiz bir haldeyken yazdığım cümlelere denk geldim. Noktasına virgülüne dokunmadan aynen paylaşmak istiyorum. *** Hayatın ilerleyişi kariyerimizdeki basamaklarla ölçülen bir şey olmamalı. Daha fazla para kazanmaya başlayınca, daha lüks eşyalara sahip olmak mıdır hayatta ilerliyor olmak? Hayatın devinimi, senin…

Okumaya devam et

Göçmen Olmaya Dair Tavsiyeler

Türkiye’den göç ederken arkadaşlarınızdan ya da sizi tanıyan kimselerden eleştiriler alabilirsiniz. Göçmen olmak istediğinizde kimisi vatan sevmeyi oturup orada kalmaktan ibaret sandığı için size içi boş milliyetçilik söylemleriyle gelecek ve sizi kaçmakla suçlayacaktır. Kimisi de vatan haini diyecektir. Halbuki vatan sevgisi aynı zamanda ona edilen hizmet veya onu temsil ediş biçiminizle de alakalıdır. Türkiye’de kalıp…

Okumaya devam et